Lelijk viaduct wordt prachtige poort van klaprozen

NIEUWS van het Lint van Klaprozen

Bekijk hier de folder met achtergrondinformatie over het Lint van Klaprozen en het klaproosschildje.

Here you can find background information about the Lint van Klaprozen and the Poppy Shield

Het Lint van Klaprozen onderhoud ook een pagina op Facebook

WELBERG – Vanaf zaterdag 29 september wordt het lelijke viaduct bij Welberg getransformeerd tot een prachtige poort van klaprozen. Een eerbetoon aan de militairen en inwoners die op het dorp omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en een ode aan de vrijheid waar we sindsdien in mogen leven.

Over de pilaren in het midden van het viaduct komt een tekst van de leerlingen van de Welbergse basisschool Pius X te staan. Op vrijdag 12 oktober vindt de onthulling plaats. BOS&BOS Tentoonstelling & Interieur©

Het project is een initiatief van de Dorpsraad Welberg en wordt in samenwerking met de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg uitgevoerd. Voor de realisatie is gebruik gemaakt van een subsidie van de gemeente Steenbergen. Dankzij de belangeloze inzet van een viertal plaatselijke kunstenaars is er een ontwerp tot stand gekomen dat vanaf 29 september samen met tientallen inwoners uitgevoerd wordt. Ook KWS Infra, die de renovatie van de N259 en het viaduct in opdracht van de gemeente uitvoerde, levert een belangrijke bijdrage aan de realisatie.

Ravensburger-methode

Dankzij de beproefde Ravensburger-methode kan iedereen meedoen met het schilderen van het viaduct. BOS&BOS Tentoonstelling & Interieur©

Op zaterdag 29 september gaan de vrijwillige hulptroepen aan de slag. Vrijwilligers zijn overigens nog altijd welkom zich te melden en kunnen dat doen via info@dorpsraadwelberg.nl of (06) 40234755. Drie weekenden lang wordt er in ploegen geverfd. Op zaterdag en op zondag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. “Iedereen kan meedoen,” zo laat een woordvoerder van de Dorpsraad Welberg weten. “De eerste twee weekenden werken we wel op steigers, dus dat is minder geschikt voor minder validen of mensen met hoogtevrees. Het laatste weekend kan er ook vanaf de grond gewerkt worden.”

Enig tekentalent is niet vereist. “We werken volgens de Ravensburger-methode. Deelnemers krijgen een kwast en een pot verf met een cijfer erop. Vervolgens kunnen zij de vakjes met hetzelfde cijfer als op de pot inkleuren.”

Leerlingen

Over de pilaren in het midden van het viaduct komt naast klaprozen ook een tekst te staan, verzonnen door leerlingen van de Pius X. De inhoud van die woorden blijft voorlopig nog geheim maar een tipje van de sluier mag opgelicht worden: “Het is een boodschap voor deze en volgende generaties dat de vrijheid gevierd, maar ook gekoesterd moet worden.”

Waarom een klaproos?

Het viaduct krijgt het uiterlijk van een poort van klaprozen. Voor het ontwerpen werkten de Welbergse kunstenaar Ilja Bos, Jaap Groenendijk, Hanneke Somers-Neutkens en Angelo Somers samen. BOS&BOS Tentoonstelling & Interieur©

De klaproos staat internationaal symbool voor de Gemenebest slachtoffers, met name de Britse en Canadese, die vielen als gevolg van de twee wereldoorlogen. Op de Welberg is in november 1944 een zware strijd geleverd door Canadese geallieerden tegen de Duitse bezetter. Zevenenvijftig militairen en dertig burgers kwamen daarbij om het leven. Zeventig jaar later beloofde de voorzitter van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg, Angelo Somers, aan de Canadese veteraan Danny McLeod dat er altijd klaprozen zouden bloeien op Welberg ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Dit leidde tot een klaproosveld bij het bevrijdingsmonument op het dorp en nu dus ook tot een klaproosviaduct waar de bloemen het hele jaar rond de herinnering levend houden. “Toch moet het viaduct vooral een vrolijke plek zijn. Bij het monument aan de Canadezenweg herdenken we de slachtoffers. Bij het viaduct vieren we de vrijheid.”

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.